Câteva lucruri importante despre credite

Dupa cum probabil stiti cu totii, in Romania institutiilor financiare le-a mers destul de bine treaba cu acele credite rapide nebancare pe care le-au solicitat foarte multe persoane in ultimii ani.

Un lucru pe care l-am observat la persoanele din jurul meu care au ales sa faca un credit este ca nu aveau neaparat nevoie de asta.

Foarte multi au facut credite nevoi personale pentru a-si cumpara ultimul telefon aparut, un televizor mai mare sau tot felul de astfel de produse. Personal consider ca e gresit sa faci un credit pentru obiecte care nu iti sunt neaparat necesare, dar asta e alta discutie.

Pana atunci, am enumerat mai jos cateva lucruri importante pe care trebuie sa le stii inainte de a face un credit. Sunt notiuni simple dar iti pot strica destul de tare planurile daca nu tii cont de ele inainte de a te inhama la rate.

  • Dobanda. Aici sunt doar doua tipuri: dobanda fixa si dobanda variabila. Bineinteles, varianta mai buna este cea fixa, insa acest lucru nu este mereu posibil deoarece conditiile de aprobare al unui credit cu dobanda fixa sunt mult mai stricte decat al unuia cu dobanda variabila. Tine cont de asta la inceput, dobanda variabila s-ar putea sa-ti faca probleme pe parcurs.
  • Perioada. De obicei, un credit ipotecar dureaza intre 15-20 ani, dar ajunge si la 30 ani in unele cazuri. Gandeste-te cum o sa fie viata ta peste 5 ani? Dar peste 10? Dar cum vei plati in continuare creditul peste 25 ani? Recomand ca atunci cand iei un credit sa te orientezi spre o perioada cat mai scurta.
  • Rata. Din pacate, majoritatea isi iau credite pe care nu le pot plati inapoi. Fa-ti cu atentie calculele inainte si asigura-te ca vei putea plati in fiecare luna suma respectiva. Pune-ti intrebari de genul ”Daca luna asta apare o cheltuiala neprevazuta (de ex. se strica frigiderul), voi mai avea bani sa platesc si creditul? Dar sa mai si pun deoparte ceva?”. Sunt intrebari la care poate iti e greu sa te gandesti, dar analizand lucrurile astea inca de la inceput vei scapa de multe belele pe parcurs.

Lasă un răspuns