Ce poate strica relația părinte-copil

Stim cu totii ca este bine sa avem o relatie cat mai buna cu familia noastra, in special cu parintii. Pornind de la faptul ca datorita lor suntem in aceste momente in viata, trebuie sa le datoram respect indiferent de circumstante, insa, din pacate, datorita anumitor intamplari ulterioare unele familii incep sa se destrame iar relatiile copil-parinte au de foarte multe ori de suferit. Motivele sunt multiple pentru care relatiile acestea nu functioneaza asa cum ar treui, insa astazi vom vedea de ce statutul socio-economic poate sa afecteze relatia pe care copiii o au cu parintii lor.

O cercetare a unei universitati americane a sesizat faptul ca statutul socio-economic este foarte important in relatia intre cei mici si parinti. Pracitc, un statut socio-economic ridicat poate favoriza in copilarie o alimentatie mai buna, un som de calitate, un cartier in care sa se dezvolte plin de oportunitati, pe cand, parintii care nu au un statut atat de bun nu le pot oferi copiilor cele trebuincioase pentru o dezvoltare armonioasa.

Totodata, acest studiu a demonstrat faptul ca abuzul si maltratarea copiilor este mult mai intalnita in casele mai slabe fata de cele bogate, iar, totodata, relatiile slabe se stabilesc cu parintii care au o educatie mai redusa si o situatie financiara precara.

Studiul acesta a urmarit mai multi indicatori, in special dezvoltarea copiilor in diferite medii socio-economie. Concluzia este ca relatia copil-parinte pe termen lung este determinata de felul in care cel mic a copilarit. Un copil care a crescut intr-o familie defavorizata cel mai probabil nu a beneficiat intotdeauna de cea mai buna educatie, de imbracaminte adecvata, de o alimentatie pe masura si o buna calitate a vietii. Aceste lucruri pot afecta pe termen lung in mod semnificativ aceste tipuri de relatii.

De asemenea, acelasi studiu a ajuns la concluzia ca relatiile parinte-copil sunt mult mai puternice la casele mai mari datorita faptului ca cei mici au dezvoltat un atasament si o oarecare dependenta financiara de parintii lor, de aceea ei trebuie sa aiba o relatie cat mai buna cu ei pentru a nu ajunge intr-un impas financiar. 

Bineinteles, sunt multe lucrurui care pot strica o relatie familiala, insa aparent si indicatorul socio-economic poate fi un factor destul de decisiv.

Lasă un răspuns