Coca-Cola și Pepsi – răul pe care acestea le provoacă sănătății

De ce mulți oameni au o dorință pentru dulciuri, inclusiv bauturi carbogazoase? Medicii cred că, în acest caz, creierul are deficit de glucoză datorită circulației sanguine afectate. Aceasta se poate datora tensiunii arteriale scăzute, osteocondrozei, inactivității fizice etc. Știm cu toții că un exces de zahar are un efect negativ asupra sănătății. Cum să evitați consumul excesiv?

Băuturile dulci carbogazoase pot fi dușmani ai sănătății

Cea mai faimoasă băutură non-alcoolică carbogazoasa din lume este Coca-Cola. Este vânduta în aproape toate țările. Băutura a fost inventată în America în 1886, de catre farmacistul JS Pemberton. La acea vreme, principalele componente ale băuturii au fost 3 părți de frunze de coca (de asemenea, a fost izolată o substanță numită cocaină) și o parte formata din nuci de cola. De aici și numele băuturii: Coca-Cola.

La început, aceasta fost considerata un medicament care calmează nervii. Mai mult, se credea că vindecă impotența. Adevărat, la început producția sa a adus pierderi. Dar, treptat, a început să se răspândească din ce în ce mai mult și profiturile au început să crească rapid.

La începutul secolului al XX-lea, Coca-Cola a preluat poziția celei mai faimoase băuturi nealcoolice din Statele Unite. În același timp, frunzele proaspete de coca nu mai erau adăugate, cocaina nemaiexistand.

În Romania, Coca-Cola si-a deschis prima fabrica in anul 1991. Acum există Coca-Cola în orice magazin romanesc.

Compoziția exactă a băuturii nu a fost dezvăluită, este un secret comercial. Cu toate acestea, componentele sale sunt cunoscute. În primul rând, apa și zahăr. De asemenea, este inclus colorantul natural de caramel, cofeina plus alte ingrediente.

Pepsi-Cola este o altă băutură carbonatată, intalnita la scară largă în lume. A apărut, de asemenea, în Statele Unite, în 1898. De această dată băutura a fost creată de un farmacist numit K. Bradham. Compoziția acestei băuturi răcoritoare a inclus extract de pepsină și extract din nuci de cola. La inceput s-a declarat că băutura are proprietăți vindecătoare și, datorită prezenței pepsinei, îmbunătățește digestia.

Poporul roman a încercat prima dată Pepsi-Cola în 1967. Rețineți că acest lucru s-a întâmplat mai devreme decât cu Coca-Cola. Pepsi-Cola este dominată de aceleași ingrediente ca și Coca-Cola: apă și zahăr. De asemenea, sunt incluse caramelul, o cantitate mică de alcool, mai multe tipuri de diferite uleiuri aromatice etc.

Obiceiuri alimentare proaste

Consumul de cola nu este recomandat persoanelor cu afecțiuni ale tractului gastrointestinal (gastrită, ulcere gastrice și duodenale, afecțiuni ale pancreasului), deoarece gazele conținute în acestea irită pereții stomacului și intestinelor.

Efectul Pepsi-Cola asupra sănătății este similar cu efectul Coca-Cola. Avertizările sunt aceleași. Pepsi nu este recomandat persoanelor cu afecțiuni ale tractului gastro-intestinal etc. S-a observat că utilizarea excesivă a acidului orto-fosforic, poate duce la deficit de calciu în organism, precum și la nisip și pietre în sistemul urinar . În plus, utilizarea zilnică constantă a Pepsi-Cola poate provoca alergii (urticarie), care pot dura până la o lună.

Singurul lucru care se poate spune cu toată certitudinea este că aproape toate băuturile carbogazoase conțin cantități mari de zahăr. Dacă bei în fiecare zi și în cantități mari, poate fi foarte dăunător pentru sănătate. La urma urmei, un exces de zahăr declanșează procese nedorite în organism. În special, studiile arată că există o legătură între consumul regulat de Coca-Cola și a altor băuturi carbogazoase cu zahăr și dezvoltarea diabetului.

Și, în general, devine o dependență. Cu toate acestea, nu toate obiceiurile sunt rele. De exemplu, dacă o persoană o ia ca o regulă să mănânce o mulțime de fructe și legume, acest lucru va deveni obiceiul său bun. Și dacă dieta sa va conține o mulțime de grăsimi animale, carne roșie, pâine și produse de patiserie, aceasta va afecta negativ sănătatea sa.

Zahărul are o mulțime de calorii, ceea ce înseamnă că da supraponderabilitate

Zaharul duce la multe boli, a devenit de mult timp o axiomă. În special, este caloric ridicat, prin urmare, poate duce la obezitate (nu fără motiv în SUA, unde se utilizează zilnic Coca-Cola și Pepsi, mulți oameni sunt obezi). Întrebați-vă: de ce aveți nevoie de exces de calorii?

De asemenea, excesul de zahăr deschide calea pentru diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, bolile articulare etc. Este deosebit de important să se limiteze acest produs la persoanele în vârstă. O cantitate mare de zahăr in dietă poate provoca tulburări ale metabolismului grăsimilor din organism. Din acest motiv, nivelul colesterolului din sânge crește. Și aici vorbim nu numai despre zahărul pe care l-ați pus în ceai, ci și despre zahăr, găsit în biscuiți, prăjituri, produse de patiserie, dulciuri, ciocolată, înghețată etc. Toate aceste produse ar trebui înlocuite cu fructe uscate sau miere. Acest lucru va reduce caloriile din dieta. Și în loc de băuturi dulci, consumati apă minerală, ceai verde, ceaiuri din plante, sucuri nealcoolice.

Cantitatea de produse alimentare zaharoase, inclusiv băuturile carbogazoase cu conținut scăzut de zahăr, ar trebui să se limiteze în special la persoanele care nu se angajează în muncă fizică și sport. Dacă o persoană lucrează în timp ce stă la un birou sau computer, încărcăturile sale musculare sunt mici. Prin urmare, consumul excesiv de dulciuri în organism oferă o cantitate excesivă de calorii. Dacă acest lucru se întâmplă tot timpul, acesta duce rapid la obezitate și ateroscleroză. De asemenea, studiile au arătat că cantitățile excesive de zahăr cresc în timp riscul de a dezvolta boala Alzheimer.

Când cumpărați alimente și băuturi într-un magazin, citiți cu atenție etichetele pe care este indicată compoziția.

Lasă un răspuns