Coronarita – cauze și simptome

Coronarita este o boală inflamatorie rar diagnosticată, în care vasele care alimentează inima sunt afectate. Această inflamație afectează peretele arterelor coronare și, de regulă, este însoțită de anomalii cardiace grave. Această afectiune are o natură secundară și acționează ca o complicație a oricărei alte patologii primare. În majoritatea cazurilor, cu diagnosticarea în timp util și tratamentul corect selectat, este posibilă realizarea unei recuperări complete a pacientului. Cu toate acestea, uneori acest proces patologic poate provoca ischemie miocardică, apariția focarelor necrotice în el, precum și diferite probleme de ritm cardiac. În plus, coronarita crește semnificativ probabilitatea de tromboză sau tromboembolism.

Date exacte despre cât de des apare coronarita în rândul populației, nu exista. Probabil acest lucru se datorează faptului că deseori o asemenea inflamație rămâne nediagnosticată. Se știe doar că predispoziția la dezvoltarea acestei boli în rândul pacienților care suferă de diferite patologii sistemice poate ajunge până la 80 de procente. În același timp, tinerii se află în principalul grup de risc.

După cum am spus, coronarita este aproape întotdeauna o boală secundară. Este de remarcat faptul că o reacție inflamatorie poate fi formată în arterele coronare care au absolut orice diametru. Cel mai adesea dezvoltarea acestei patologii este precedată de inflamația primară a uneia sau mai multor membrane de inimă. Cauza procesului inflamator este complet neimportantă aici. Mai precis, coronarita poate fi rezultatul miocarditei infecțioase sau neinfecțioase, pericarditei sau endocarditei. Alte cauze posibile includ cardiomiopatie alcoolică sau toxică, precum și neoplasme maligne.

Mai rar, focarele infecțioase care se află în afara sistemului cardiovascular duc la apariția acestei boli. În acest caz, practic orice virus și bacterie capabile să curgă de la focalizarea primară către vasele coronare pot acționa ca agenți patogeni. Se observă că coronarita provocată de un Treponema pallidum (bacterie) are cea mai mare greutate.

Separat, trebuie spus despre un grup atât de mare de pacienți în care procesul inflamator din vasele coronare este asociat cu reacții autoimune. Putem spune că aceasta afectiune apare adesea pe fondul vasculitei sistemice sau al reumatismului.

Mecanismul dezvoltării acestei boli este reprezentat de o leziune inflamatorie izolată a unuia dintre cele trei straturi ale peretelui vascular. Uneori, o reacție inflamatorie afectează toate straturile deodată. Peretele vasului se umflă și se infiltrează. În artera coronariană ulterioară, aceasta poate fi sclerozată, ceea ce duce la întreruperea mișcării sângelui prin aceasta. Miocardul începe să primească o cantitate insuficientă de oxigen, iar semnele de ischemie cresc în acesta.

Coronarita este împărțită în varianta acută și cronică. Procesul patologic acut are cel mai adesea un caracter infecțios și se caracterizează printr-o încălcare semnificativă a aportului de sânge miocardic. Această boală este însoțită de manifestări clinice pronunțate și adesea devine complicată. În inflamația cronică se observă tulburări cardiovasculare moderate. Cu toate acestea, uneori această patologie, în absența îngrijirilor medicale necesare, se poate agrava.

Simptomele caracteristice pentru coronarită

Simptomele concomitente depind în mare măsură de cauza bolii. Adesea, odată cu înfrângerea arterelor mici, orice plângeri lipsesc sau au o natură foarte mică. În acest caz, procesul inflamator este detectat întâmplător.

Unul dintre principalele simptome este durerea în zona inimii. Ea este cauzată de un aport insuficient de sânge la miocard, ceea ce duce la apariția focarelor ischemice în el. Plângerile apar atunci când exista o natura acută a reacției inflamatorii. În varianta cronică, durerea este mult mai puțin intensă și apare după expunerea la un factor provocator, de exemplu, exerciții fizice. Odată cu înfrângerea arterelor inimii mari, există adesea plângeri de atacuri dureroase care nu sunt inhibate după administrarea de nitroglicerină.

În plus, pot fi prezente simptome cum ar fi scurtarea progresivă a respirației și accelerarea ritmului cardiac. Aritmiile sunt complicații destul de frecvente care apar in cazul acestei afectiuni.

Diagnosticul și tratamentul inflamației

Această boală este destul de dificil de diagnosticat. În primul rând, este necesar să se efectueze un studiu fizic aprofundat. Metoda cea mai informativă instrumentală este coronarografia, care face posibilă evaluarea stării peretelui vascular, a fluxului sanguin prin vas. De asemenea, se recomanda analiza biochimică a sângelui.

Tratamentul pentru astfel de inflamații depinde de cauza sa. Se pot utiliza agenți antibacterieni, iar glucocorticosteroizii sunt indicați dacă se suspectează o afecțiune autoimună. În paralel, sunt prescrise beta-blocantele, nitrați, anticoagulanți și medicamentele antiagregante. Dacă este necesar, poate fi efectuată o intervenție chirurgicală pentru a restabili fluxul sanguin.

Prevenirea debutului bolii

Principala metodă de prevenire este detectarea cat mai rapidă și tratamentul bolilor care pot declanșa boala coronariană. În plus, se recomandă menținerea unui stil de viață sănătos, dieta corectă, menținerea unui nivel ridicat de activitate fizică.

Lasă un răspuns