Cum să te trezești dimineața

Multe persoane îşi setează alarma de dimineaţă având cele mai bune intenţii, ştiind că acela este momentul în care trebuie să se trezească pentru a-şi începe activităţile zilei respective. Însă, alarma pare să sune mult mai devreme decât suntem noi pregătiţi să ne ridicăm din pat, aşa că o oprim şi, eventual, întârziem, relatează Huffingtonpost.com.

Elementul cheie se află în interiorul corpului tău. “Un factor important în ideea de a fi capabil să te trezeşti uşor la ora dorită este sincronizarea ritmului circadian sau a “ceasului intern””,spune cercetătorul în somn Leon C. Lack, profesor la şcoala de psihologie de la Universitatea Flinders din Adelaide, Australia. Primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a te trezi la timp esteplanificarea programului de somn din ziua şi din seara de dinainte.

Dacă de ceva vreme nu reuşeşti să dormi suficient, cel mai probabil nici nu ştii de cât somn are nevoie organismul tău în mod natural. Lack explică faptul că, în general, “organismul face schimbări în anticiparea momentului în care mergi la somn, cum ar fi reducerea temperaturii interne şi ritmul cardiac, dar şi secreţia de melatonină din fluxul tău sanguin, cu una-două ore înainte de ora ta normală de somn.” Acest ciclul de “a merge la somn” atinge punctul maxim la 3-4 dimineaţa, după care organismul începe un proces gradat de trezire până dimineaţa.

O modalitate prin care îţi poţi da seama ce ar putea funcţiona în cazul tău este aceea de a stabili o oră de somn constantă, care începe cu opt ore înainte ca alarma ta să pornească. Rămâi la acest “sistem” timp de câteva săptămâni (inclusiv în weekend-uri) pentru a înţelege cât de bine răspunde organismul tău la acest proces. Lack subliniază faptul că unele persoane sunt în mod natural “păsări de noapte” şi le va fi foarte greu să meargă la somn mai devreme, chiar dacă trebuie să se trezească la fel de devreme şi a doua zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *