Noi reguli pentru ridicarea mașinilor de pe spațiul public

În urmă cu câțiva ani, mai mulți șoferi s-au plâns de faptul că le sunt ridicate abuziv mașinile de pe spațiul public. În acel moment nu exista o lege unitară în acest scop însă consiliile locale reglementau acest aspect.

Aproape fiecare oraș avea încheiat contract în acest sens cu o firmă privată, iar abuzurile erau favorizate de faptul că firmele respective aveau tot interesul să ridice mașinile chiar și atunci când nu se impunea.

Șoferii au dat consiliile locale în judecată și au câștigat în instanțe. În cele din urmă, hotărârile consiliilor locale au fost considerate lovite de nulitate și s-a creat un vid legislativ. Nevoia legiferării posibilității ridicării mașinilor de pe spațiul public este evidentă. Uneori acestea încurcă circulația, atât a celorlalte mașini cât și a pietonilor. Guvernul României va da o ordonanță de urgență pentru a acoperi acest vid legislativ.

Mașinile vor putea fi ridicate în toate situațiile în care staționarea voluntară este interzisă sau în zona de acțiune a indicatorului ”Staționarea interzisă”. Autovehiculele vor putea fi ridicate și în zonele în care apare indicatorul de staționare alternantă.

După cum știm, în anumite zone este permisă staționarea în anumite zile ale săptămânii sau într-un anumit interval oral. Dacă șoferul nu se conformează, îi poate fi ridicată mașina chiar dacă a parcat-o atunci când avea voie.

Mai poate fi ridicată și atunci când e parcată în fața căilor de acces care deservesc proprietățile alăturate drumurilor publice. Șoferii nu au voie să parcheze mașina pe drumurile mai inguste de 6 metri, în pantă sau în rampă. Dacă ignoră această obligație se pot trezi cu mașina ridicată.

Indiferent de situație, o mașină nu poate fi ridicată dacă în ea se află o persoană. Așadar, nu vom mai vedea cazuri în care un autovehicul este ridicat în exces de zel cu tot cu sofer.

One Reply to “Noi reguli pentru ridicarea mașinilor de pe spațiul public”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *