Oamenii se simt ciudat atunci când ating fundul unui robot

Cum te-ai simti daca un robot ti-ar cere sa ii atingi fundul? Cu siguranta ca aceasta intrebare suna ciudat insa cum industria robotica este din ce in ce mai prolifica si se antromorfizeaza, aceast aspect nu este unul de ignorant, lucru pe care nu l-au facut nici cercetatorii de la Standford.
Studiul celor de la Standford, care in curand va fi prezentat de IEEE Spectrum, este numit “Atingerea unui trup de robot”.

Cercetatorii au plasat la masa un grup de voluntary, cu un robot Nao humanoid care le vorbea si le spunea parti ale corpului sau (acesta fiind vocabularul ce i s-a implantat). Voluntarilor li s-a spus de catre robot sa ii atinga urechea, de exemplu, cu mana pe care o folosesc cel mai des, in timp ce cu cealalta mana stateau pe un sensor ce monitoriza starea lor psihica. Atunci cand li s-a cerut sa atinga zone pe care le atingem in mod normal la oameni, cum ar fi umerii sau coatele, voluntarii nu au mimat niciun disconfort psihic. Insa atunci cand li s-a cerut sa atinga zone mai putin accesibile, cum ar fi fundul robotului, s-a produs o intarziere in reactie din partea voluntarilor si acestia au simtit o stanjeneala. S-a facut acest experiment pentru a vedea care este reactia oamenilor, astfel incat cercetatorii sa poata lucra la designul robotului, la postura si la gesturi. Asta nu inseamna ca robotii vor incepe sa flirteze cu oamenii si sa ii puna in situatii jenante, ci doar s-a facut un experiment pentru cercetare, astfel incat cei de la Standford sa poata trage o concluzie.
Robotul nu este o persoana sau o fiinta umana, dar din cauza faptului ca este creat sa arate ca un om si sa vorbeasca precum un om, si din cauza faptului ca noi oamenii interactionam cu ei, ii face sa insufle o tenta de umanitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *