Postarea corectă a pozelor pe blog

Deși, după statistici, numărul de bloguri românești active a scăzut față de anii anteriori, am putea spune faptul că lucrurile sunt ceva mai calitative în zilele noastre, poate fiindcă platformele de blogging au devenit tot mai intuitive și mai ușor de utilizat.

În ciuda acestui fapt, blogurile mai micuțe sau cele administrate de persoane mai atehnice, deși pot avea conținut de calitate, pierd puncte la celelalte aspecte de luat în considerare.

Una dintre cele mai întâlnite probleme sunt cele legate de poze. Acestea sunt ori de o calitate foarte slabă, ori aparțin unor persoane ce au drepturi de autor și nu-și doresc ca ele să fie publicate în altă parte, ori pozele au o dimensiune foarte mare și fac ca blogul să se încarce greu, și mai sunt exemple. Venim așadar cu mai multe soluții.

Surse pentru poze gratuite, de calitate, fără drepturi de autor

• Pixabay (pixabay.com) – Aceasta platformă pune la dispozițe peste 570.000 de poze destul de bune ce pot fi descărcate gratuit și folosite pe orice site fără probleme la capitolul drepturi de autor. Fiecare poză are, de asemenea, opțiunea de a fi descărcată în 4 dimensiuni, una dintre ele fiind cea originală (la care a fost făcută poza sau ilustrația).

• Photopin (photopin.com) – Cel de-al doilea site se aseamană destul de mult ca funcționalități și design cu Pixabay, una dintre diferențe fiind opțiunea de a efectua downloads ale pozelor la și mai multe dimesiuni diferite, mai exact 8, față de 4 ale platformei precedente.

• Stocksnap (stocksnap.io) – Acesta nu dispune de o galerie la fel de mare de poze și funcționalități ca site-urile din urmă, însă tindem să credem că acestea au o calitate ceva mai ridicată. Nu există însă download la dimensiuni diferite ci doar high-resolution.

• Unsplash (unsplash.com) – Cel din urmă se bazează mai mult pe poze artistice, categorie de care s-ar putea să nu aveți nevoie chiar zilnic pentru bloguri personale sau generaliste. Este însă util din când în când. Unsplash are poze excelente și la o rezoluție ridicată. Oferă posibilitatea de a te abona gratuit pentru a primi direct pe mail 10 poze bune la fiecare 10 zile.

• Bonus: poze premium de pe Shutterstock (shutterstock.com) – Deși lista a fost gândită doar pentru site-urile ce oferă poze gratuite, am ales să includem și Shutterstock pentru blogurile ale căror articole merită poze pe măsură, plătite. Aici e o colecție de peste 70 de milioane de poze (+format vectorial), videoclipuri și melodii, pentru care trebuie în schimb să plătiți. Calitatea e evidentă. Sunt însă foarte bune și sursele gratuite enumerate mai sus.

Compresare în browser, redimensionare în Photoscape

Pentru a reduce pe cât posibil dimensiunea (kb/mb) pozelor există 2 variante, și-anume:

• În browser: Compressor.io – Platforma Compressor poate să scadă până la 90% din dimensiunea pozei în câteva secunde, fără a afecta considerabil calitatea acesteia. Este un serviciu gratuit, acesta suportând 4 formate: JPEG, PNG, GIF, SVG.

• În calculator: Photoscape – După ce Compressor.io și-a făcut treaba reducând mărimea pozelor, acestea mai pot fi retușate și în Photoscape, pentru a scoate maximul de eficiență. Dacă tema blogului are nevoie de poze cu o dimensiune mai mică decât varianta downloadată și compresată, poza poate fi prelucrată și în Photoscape. Programul însă nu reușește mereu procedeul. Sunt cazuri în care, după redimensionare, mărimea (kb) pozei poate crește în loc să scadă, asta depinzând de calitatea pozei. În acest caz se recomandă păstrarea pozei anterioare, compresată doar cu prima soluție.

Optimizare poze direct pe blog (WordPress)

Dacă înainte de încărcarea pe site a pozelor au fost folosite metodele anterioare, atunci nu vorbim de mari efecte în cazul optimizării finale, pe blog, cu ajutorul unor pluginuri. Optimizarea însă nu strică niciodată.

• Photon de la Jetpack (wordpress.org/plugins/jetpack) – Această funcționalitate a pluginului gratuit Jetpack nu compresează pozele, dar face însă ca acestea să se încarce mai rapid folosind cache și rețeaua CDN a WordPress.com

• Shortpixel (shortpixel.com) – În acest caz vorbim de un serviciu plătit, dar care oferă optimizare gratuită pentru primele 100 de poze de pe blog. Ca și în cazul Compressor.io, el poate reduce cu până la 90% dimensiunea pozelor. Pentru mai multe, prețurile încep de la 4,99$/lună, plan ce oferă optimizare pentru 5.000 poze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *